Sokáig bánta meggondolatlanul tett kijelentését H.K.-né, elszólása miatt ugyanis rövid úton a pszichiátria zárt osztályára került. Időbe telt, míg kiszabadulhatott, és az őt ért megaláztatásért az ügyet jogi útra terelhette. A másodfokú bíróság végül kimondta: a kényszerintézkedés jogtalan volt.

Mindannyian vágtunk már meggondolatlan szitkokat valaki más fejéhez egy-egy felindult pillanatunkban. H.K.-né a lányával veszett össze a telefonban, és miután jól felhúzták egymást, a nő odavágta: ő ezt nem bírja, inkább öngyilkos lesz – majd mérgesen lecsapta a telefont.

Hogy mi sem állt távolabb tőle, arról a lánya által riasztott, néhány óra múlva kiérkező rendőrök is meggyőződhettek – H-né meglepődve futott beléjük, amikor a vásárlásból hazaért. Bár a rendőrök látták, hogy a nőnek semmi baja, azt is közölték, ilyen esetben kötelességük mentőt hívni. A kiérkező mentőben orvos nem volt, csupán egy sofőr és egy ápoló, aki közölte: jobb ha velük megy, mert ha nem, akkor majd a rendőrök viszik megbilincselve. De amúgy biztosan kiengedik még ma este, vette engedékenyebbre a hangot az ápoló, viszont egy orvosnak mindenképpen látnia kell.

Amit ehhez tudni kell: a törvény szerint kizárólag akkor lehet valakit a pszichiátriára kényszeríteni, ha magára vagy másokra közvetlen és súlyos veszélyt jelent. Jól látható, nyilvánvaló szándék arra, hogy magában vagy másban kárt tegyen: ez az egyetlen valós indok a pszichiátriai kényszerbeszállításra.

A Merényi Gusztáv Kórházban sem találták nyomát a nő önveszélyes magatartásának, ám haza mégsem engedték, sőt: H-né a kórház azóta hírhedtté vált zárt pszichiátriai osztályára került.

Három napja éldegélt H-né a zárt osztályon, amikor a bírói szemlére sor került. Ez a jogi eljárás elvileg arra hivatott, hogy ellenőrizze, a pszichiátriai kényszerintézkedések a jogszabályok szerint zajlottak. Elvileg – a gyakorlatban rendszerint futószalagon hagyják jóvá, amit a pszichiáter elrendelt.

A futószalag ez alkalommal is működött. Amikor a nőt behívták, fogalma sem volt, kik ülnek vele szemben, akik a kérdést nekiszegezték: tudja-e, miért van itt? H-né – miután másokkal ellentétben nem volt begyógyszerezve – képes volt válaszolni a kérdésekre, ám a bírói szemle így sem tartott öt percnél tovább. Kötelező kényszerkezelését elrendelték.

Mindezt úgy, hogy – a törvényi előírással ellentétben – a bírói szemle előtt tudomása szerint igazságügyi szakértő nem vizsgálta meg, nem is volt jelen a szemlén; betegjogi képviselővel nem találkozott és a kirendelt ügygondnok (azt sem tudta, hogy van ilyen) nem kereste meg a tárgyalás előtt.

A „bírói szemle” másnapján elvégeztettek vele egy pszichológiai tesztet, amely szintén nem állapított meg veszélyeztető magatartást.

H-né hat napot töltött akarata ellenére a pszichiátrián, mire végül hazamehetett. A bírói döntésről határozatot nem kapott, csupán a zárójelentésbe írták bele: „Felvételét követően osztályunkon a soros bírói szemle megvizsgálta és kezelését elrendelte”.

A nő nehezen tért napirendre a történtek felett, ezért egy emberjogi szervezet segítségével panasszal fordult az ÁNTSZ-hez. Az ÁNTSZ szerint azonban az ügyben minden a legnagyobb rendben volt, bár a vizsgálatuk során készített szakértői véleményt nem voltak hajlandóak kiadni.

H-né így a bírósághoz fordult, hogy panasszal éljen az eljárás miatt. A másodfokú bíróság 2015. decemberi végzésében megállapította: a kötelező kezelés elrendelése indokolatlan volt.

A nő ügyét felkaroló emberjogi szervezet tapasztalatai szerint ez az eljárás olyan mértékben rutinszerűvé vált Magyarországon, hogy a legelképesztőbb helyzetekben is bátran alkalmazzák, teljesen ésszerűtlenül toloncolva embereket a pszichiátriára, azok akarata ellenére. Válóper, vagyonmegosztás, gyermekelhelyezés, örökösödési vita: elég egy pszichiátriai vélemény arról, hogy a másik fél veszélyeztető, és az áldozat máris könnyen a pszichiátrián találhatja magát, arról nem is beszélve, egy ilyen „kórtörténettel” mekkora hátrányba kerül azután a jogi perpatvarban.

Eltúlzottnak tűnik, vagy úgy hangzik, mint egy fikció? Bár úgy lenne. Hivatalos adatok szerint Magyarországon évente tízezres nagyságrendben történnek kényszerbeszállítások a pszichiátriára. Vajon tényleg ennyi ember válik annyira súlyosan ön- vagy közveszélyessé, hogy nincs más megoldás, mint azonnal a pszichiátriára szállítani őket? Sajnos számos konkrét példa ennek ellenkezőjéről tanúskodik.

(CCHR)

hirdetés

Kormányablak hírek

A hírcsatorna nem található.

A Budapest rovat további hírei

A jövő a zöldenergiáé, Magyarország élenjáró szerepre törekszik a tiszta forrásból megtermelt energia termelésében és tárolásában. Az időjárásfüggő megújulók természetes teljesítményingadozásának...
Az egészségügyi adatvagyon kezeléséhez szükséges informatikai fejlesztésekre hétmilliárd forint vissza nem térítendő forráshoz jut az Országos Kórházi Főigazgatóság (OKFŐ) – közölte az intézmény...
A nemzetiségi nyelv és irodalom tárgyak írásbeli vizsgáival kezdődik pénteken a 2023/2024-es tanév május-júniusi érettségi vizsgaidőszaka – közölte az Oktatási Hivatal kedden az MTI-vel.
Sulyok Tamás köztársasági elnök és Orbán Viktor miniszterelnök meghívására állami látogatásra Magyarországra érkezik május 8-án Hszi Csin-ping kínai államfő – közölte az MTI-vel Havasi Bertalan, a...
Magyarország konzervatív sziget az európai progresszív liberális óceánban – mondta Orbán Viktor miniszterelnök a CPAC Hungary konferencián csütörtökön Budapesten.
A figyelőszolgálatban részt vevő orvosok jelentései alapján április 15. és 21. között 9200-an fordultak orvoshoz influenzaszerű tünetekkel – közölte a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti...
Átadták a megújult Sió-zsilipet kedden, az újjáépített Sió-zsilip közösségi térré alakított, parkosított egykori üzemi területe szerdától nyitva áll a közönség előtt.
A tartós álláskeresők elhelyezkedését segíti az 1,7 milliárd forint hazai forrásból megvalósuló program, amelyre hétfőtől lehet jelentkezni – mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM)...
Az Észak-Pest és Dél-Buda közötti átszállásmentes villamoskapcsolatról indít kérdőíves társadalmi egyeztetést a Budapesti Közlekedési Központ (BKK).
Sokkal több van ebben a városban! címmel mutatta be 101 pontból álló programját Vitézy Dávid, az LMP és a Vitézy Dáviddal Budapestért Egyesület által támogatott főpolgármester-jelölt pénteken...

A címlapról

A jövő a zöldenergiáé, Magyarország élenjáró szerepre törekszik a...
Az egészségügyi adatvagyon kezeléséhez szükséges informatikai...
A nemzetiségi nyelv és irodalom tárgyak írásbeli vizsgáival kezdődik...
Sulyok Tamás köztársasági elnök és Orbán Viktor miniszterelnök...
Magyarország konzervatív sziget az európai progresszív liberális...
A figyelőszolgálatban részt vevő orvosok jelentései alapján április...

Könyvajánló

Dr. Szántó Szilvia, a Budapesti Gazdasági Egyetem mentálhigiénés tanácsadója egy háromrészes regény után (Nárcisz-trilógia), idén elkészült a történethez tartozó terápiás könyvvel is, ami segít azoknak, akik a regény főszereplőjéhez hasonlóan átéltek érzelmi vagy más típusú bántalmazást.
„Az elmúlt 500 évben azok a nemzetek emelkedtek fel, amelyek a pénzt tőkévé alakították, feltaláltak és bevezettek új technológiákat, a társadalom széles rétegeinek adtak tudást, és teret adtak a tehetségek érvényesülésének” – többek között erre hívja fel a figyelmet legújabb kötetében Matolcsy György, majd hangsúlyozza: „A múlt sikerei azonban nem adnak pontos iránytűt, mert a történelem, benne a gazdaság törvényei döntő pontokon megváltoztak. Azokat érdemes követni, akik már a jövőből hozzák előre a működésüket, és már korunk gondolati forradalmára, ezen belül a fenntartható közgazdaság törvényeire építik működésüket.”
Megjelent a Pallas Athéné Könyvkiadó legújabb kiadványa.
A legnagyobb és legkomplexebb iparág az emberiség történetében.

Blogok, vélemények, olvasók írásai

A gyorsabb áthaladás ILLÚZIÓJÁNAK érdekében, kérjük fáradjanak az önkiszolgáló kasszákhoz!
Csütörtök este 6 óra, munka utáni bevásárlás, hatalmas sorok a kőbányai Sibrik Lidlben.
Átfógó, a teljes lakosságot célzó pénztárosképzést indítottak a kiskereskedelmi láncok Magyarországon.

Civil szervezetek, alapítványok, egyesületek hírei

Úgy érzed, hogy sok probléma nyomja a vállad? Olyan nehézségekkel küzdesz, amit senki nem ért meg? Úgy gondolod, hogy egyedül vagy ezekkel a gondokkal?
Több mint 7 évtizeden át volt Kispest lakosa a jeles tanárember, Pataki Gyula.
A Milestone Intézet idén is tanulmányi ösztöndíjat hirdet különösen rászoruló és/vagy roma tehetségek számára.


A hajhullás a 30-50 közötti férfiak 30%-át érinti, efelett az arány 50%-ra nő. Nem lehet csupán néhány kenc segítségével háborút viselni. Legyőzéséhez bizony műtétre van szükség, már amennyiben nem tudunk beletörődni a hajhullásba. Nézzük, mi történik a műtét során. (x)

A magyar szív örökre befogadta és intézményesítette a vajazó kést, mint univerzális eszközt, azonban a ház körüli teendőkre azért vannak ma már jobb, használhatóbb alternatívák.