A rendőrség a hétvégén 453 alkalommal intézkedett a maszkviselés szabályainak figyelmen kívül hagyása miatt - mondta a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs ügyeleti központjának vezetőhelyettese a hétfői online sajtótájékoztatón.

Kiss Róbert alezredes elmondta: 18 esetben intézkedtek a hétvégén azért, mert a tömegközlekedéssel utazó nem tartotta be a maszkviselés szabályát. Emellett a hétvégén az üzletekben történő maszkviselés szabályainak be nem tartása miatt 409 esetben intézkedtek.
    Az ügyeleti központ helyettes vezetője elmondta: Orbán Viktor miniszterelnök nem sokkal az operatív törzs tájékoztatója előtt újabb védelmi intézkedéseket jelentett be. Ha a rendkívüli jogrendről szóló törvényjavaslatot az Országgyűlés kedden elfogadja, kedd éjféltől este 8 és hajnali 5 óra között kijárási tilalom lép életbe, és minden gyülekezés, rendezvényszervezés tilos lesz - tette hozzá.
    Az újabb védelmi intézkedéseket ismertetve közölte: ha a parlament megszavazza a rendkívüli jogrendről szóló javaslatot, az üzleteknek, fodrászatoknak és kisipari szolgáltatóknak 19 órakor be kell zárniuk, hogy 20 órára - amikor a kijárási tilalom életbe lép - mindenki hazaérhessen. A sportrendezvényeket zárt kapussá teszik, a családi rendezvényekre is korlátozásokat vezetnek be - tette hozzá.
    Kiss Róbert arra kérte az embereket, hogy tartsák szem előtt: a védelmi intézkedések betartásával maguk és mások életét, testi épségét és egészségét védik.
    A hétvégi adatokról szólva elmondta: a tömegközlekedésben nem, vagy nem megfelelően hordott maszk miatt 2 embert figyelmeztetésben részesítettek, 4 helyszíni bírságot szabtak ki és 12 szabálysértési feljelentést tettek. Szeptember 21. óta van érvényben ez a szabály, azóta 809 alkalommal kellett intézkedniük, mert az emberek nem tartották be az előírást.
    Az üzletekben, közintézményekben é76 embert figyelmeztettek, 221 helyszíni bírságot szabtak ki és 12 feljelentést tettek. Emiatt ugyancsak a szabályok bevezetése óta 2387 intézkedésre volt szükség.
    A Magyarország területén átutazókat is ellenőrizték a rendőrök hétvégén, a tranzitszabályokat megsértők közül 3 embert figyelmeztettek, 116-tal szemben helyszíni bírságot szabtak ki és 6 feljelentést tettek.
    Beszámolt arról is, hogy kiemelten ellenőrizték a vendéglátóhelyeken a maszkviselés és a korlátozott nyitvatartás szabályait, csak Budapesten 17 vendéglátóhelyen tapasztaltak szabálytalanságokat, ezért feljelentéseket tettek. A vendéglátóhelyek ellenőrzésénél 12 bezárásáról döntöttek, mivel a tulajdonosok, illetve üzemeltetők nem gondoskodtak a szabályok betartatásáról. Ezek közül 10 vendéglátóhely Budapesten, 2 Borsod-Abaúj-Zemplén megyében van.
    A hatósági házi karanténban levőket a hétvégén 43 259 alkalommal ellenőrizték a helyszínen, az elmúlt két napon 12 782 ilyen korlátozó intézkedést rendeltek el, így jelenleg 36 356 ember van hatósági házi karanténban. Közülük 3169-en vállalták, hogy a hatóságok elektronikusan, mobiltelefonos applikációval ellenőrizzék, betartják-e a karanténszabályokat.     
    Beszámolt arról is, hogy a járvánnyal összefüggésben 480 bűncselekmény miatt indult eljárás, 90 gyanúsítottat hallgattak ki.
    Kérdésre válaszolva elmondta: a hétvégén a veszélyhelyzeti védelmi intézkedések betartását ellenőrizve országosan 639 szabályszegővel szemben intézkedtek. Közülük 49 embert figyelmeztetésben részesítettek, 390-nel szemben helyszíni bírságot alkalmaztak, 200 embert pedig feljelentettek. Külön kiemelte a Budapesti Rendőr-főkapitányság munkáját: célzottan ellenőrizték a vendéglátóhelyeken a maszkviselés és a nyitvatartás szabályait, és szombatról vasárnapra virradóra 9 vendéglátóhely bezárásáról döntöttek - mondta, hozzátéve, továbbra is arra kérik az üzemeltetőket és tulajdonosokat, hogy tartassák be a szabályokat.

Forrás: koronavirus.gov.hu

hirdetés

Kormányablak hírek

A hírcsatorna nem található.

A Budapest rovat további hírei

A jövő a zöldenergiáé, Magyarország élenjáró szerepre törekszik a tiszta forrásból megtermelt energia termelésében és tárolásában. Az időjárásfüggő megújulók természetes teljesítményingadozásának...
Az egészségügyi adatvagyon kezeléséhez szükséges informatikai fejlesztésekre hétmilliárd forint vissza nem térítendő forráshoz jut az Országos Kórházi Főigazgatóság (OKFŐ) – közölte az intézmény...
A nemzetiségi nyelv és irodalom tárgyak írásbeli vizsgáival kezdődik pénteken a 2023/2024-es tanév május-júniusi érettségi vizsgaidőszaka – közölte az Oktatási Hivatal kedden az MTI-vel.
Sulyok Tamás köztársasági elnök és Orbán Viktor miniszterelnök meghívására állami látogatásra Magyarországra érkezik május 8-án Hszi Csin-ping kínai államfő – közölte az MTI-vel Havasi Bertalan, a...
Magyarország konzervatív sziget az európai progresszív liberális óceánban – mondta Orbán Viktor miniszterelnök a CPAC Hungary konferencián csütörtökön Budapesten.
A figyelőszolgálatban részt vevő orvosok jelentései alapján április 15. és 21. között 9200-an fordultak orvoshoz influenzaszerű tünetekkel – közölte a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti...
Átadták a megújult Sió-zsilipet kedden, az újjáépített Sió-zsilip közösségi térré alakított, parkosított egykori üzemi területe szerdától nyitva áll a közönség előtt.
A tartós álláskeresők elhelyezkedését segíti az 1,7 milliárd forint hazai forrásból megvalósuló program, amelyre hétfőtől lehet jelentkezni – mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM)...
Az Észak-Pest és Dél-Buda közötti átszállásmentes villamoskapcsolatról indít kérdőíves társadalmi egyeztetést a Budapesti Közlekedési Központ (BKK).
Sokkal több van ebben a városban! címmel mutatta be 101 pontból álló programját Vitézy Dávid, az LMP és a Vitézy Dáviddal Budapestért Egyesület által támogatott főpolgármester-jelölt pénteken...

A címlapról

A jövő a zöldenergiáé, Magyarország élenjáró szerepre törekszik a...
Az egészségügyi adatvagyon kezeléséhez szükséges informatikai...
A nemzetiségi nyelv és irodalom tárgyak írásbeli vizsgáival kezdődik...
Sulyok Tamás köztársasági elnök és Orbán Viktor miniszterelnök...
Magyarország konzervatív sziget az európai progresszív liberális...
A figyelőszolgálatban részt vevő orvosok jelentései alapján április...

Könyvajánló

Dr. Szántó Szilvia, a Budapesti Gazdasági Egyetem mentálhigiénés tanácsadója egy háromrészes regény után (Nárcisz-trilógia), idén elkészült a történethez tartozó terápiás könyvvel is, ami segít azoknak, akik a regény főszereplőjéhez hasonlóan átéltek érzelmi vagy más típusú bántalmazást.
„Az elmúlt 500 évben azok a nemzetek emelkedtek fel, amelyek a pénzt tőkévé alakították, feltaláltak és bevezettek új technológiákat, a társadalom széles rétegeinek adtak tudást, és teret adtak a tehetségek érvényesülésének” – többek között erre hívja fel a figyelmet legújabb kötetében Matolcsy György, majd hangsúlyozza: „A múlt sikerei azonban nem adnak pontos iránytűt, mert a történelem, benne a gazdaság törvényei döntő pontokon megváltoztak. Azokat érdemes követni, akik már a jövőből hozzák előre a működésüket, és már korunk gondolati forradalmára, ezen belül a fenntartható közgazdaság törvényeire építik működésüket.”
Megjelent a Pallas Athéné Könyvkiadó legújabb kiadványa.
A legnagyobb és legkomplexebb iparág az emberiség történetében.

Blogok, vélemények, olvasók írásai

A gyorsabb áthaladás ILLÚZIÓJÁNAK érdekében, kérjük fáradjanak az önkiszolgáló kasszákhoz!
Csütörtök este 6 óra, munka utáni bevásárlás, hatalmas sorok a kőbányai Sibrik Lidlben.
Átfógó, a teljes lakosságot célzó pénztárosképzést indítottak a kiskereskedelmi láncok Magyarországon.

Civil szervezetek, alapítványok, egyesületek hírei

Úgy érzed, hogy sok probléma nyomja a vállad? Olyan nehézségekkel küzdesz, amit senki nem ért meg? Úgy gondolod, hogy egyedül vagy ezekkel a gondokkal?
Több mint 7 évtizeden át volt Kispest lakosa a jeles tanárember, Pataki Gyula.
A Milestone Intézet idén is tanulmányi ösztöndíjat hirdet különösen rászoruló és/vagy roma tehetségek számára.


A hajhullás a 30-50 közötti férfiak 30%-át érinti, efelett az arány 50%-ra nő. Nem lehet csupán néhány kenc segítségével háborút viselni. Legyőzéséhez bizony műtétre van szükség, már amennyiben nem tudunk beletörődni a hajhullásba. Nézzük, mi történik a műtét során. (x)

A magyar szív örökre befogadta és intézményesítette a vajazó kést, mint univerzális eszközt, azonban a ház körüli teendőkre azért vannak ma már jobb, használhatóbb alternatívák.