Jövőre jön az általános kútamnesztia, az új kutak létesítéséhez szükséges hatósági engedélyeztetési eljárás pedig megszűnik. A tulajdonosok a legtöbb esetben a bejelentési kötelezettségtől is megszabadulnak.

 

Az Országgyűlés még májusban szavaz a vízgazdálkodásról szóló 1995. évi LVII. törvény módosításáról. A már nyilvánosan is hozzáférhető módosító javaslatból világosan kiderül mire számíthatnak immár hosszútávon a kutak tulajdonosai. A végleges szöveg a korábban kiszivárgottaknál is megengedőbb a csapadékvizet hasznosító sekély kutakkal.

Jön a végleges kútamnesztia: fellélegezhetnek a tulajdonosok

Megszűnik a háztartási, kerti kutak és a mezőgazdasági öntözésre használt kutak létesítésekor jelenleg szükséges bejelentési kötelezettség és engedélyeztetésre sem lesz szükség, jövő januártól új, immár hosszútávú kútamnesztia lép életbe: a korábban engedély nélkül létesített sekély kutak 2024-től automatikusan szabályosnak minősülnek. Bővebben >>>

Jó hír a gazdáknak, hogy az egyszerűsített szabályozás részben kiterjed a mezőgazdasági öntözést szolgáló kutakra is.

Végleg rendeződik a kerti kutak sorsa

A legfontosabb változás, hogy új elemmel egészül ki a vízgazdálkodási törvény: külön szabályozás vonatkozik 2024-től a háztartási célú kutakra. Idetartozik gyakorlatilag az összes kerti kút, ha

  • a mélysége nem éri el az 50 métert,
  • nem érinti az első vízzáró réteget,
  • a háztartás vízigény kielégítésére szolgál,
  • vagyis az éves vízmennyiség nem haladja meg az 500 köbmétert.
  • Gazdasági célokat nem szolgál.

A háztartási kút a természetes személyek ivóvíz-szükségletének, vagy a háztartás egyéb vízigényének – például öntözés, autómosás – kielégítését szolgálhatja. A törvény csak mennyiségi korlátozást határoz meg.

 
Fontos, hogy a törvénymódosítás csak a háztartási célú létesítményekre vonatkozik, vagyis az egyéb célt kiszolgáló, vagy mélyebb kutak hatósági engedélyeztetési eljárását nem érinti a változás.

A háztartási kút létesítésekor jövőre már nem lesz szükség a most még kötelező vízjogi engedélyre, így a tulajdonosok mentesülnek a hatósági engedélyeztetési procedúrától.

Az 50 méternél nem mélyebb, kizárólag a talajvizet érintő kutak nem jelentenek veszélyt a vízkészletre és a környezetre, ezért is egyszerűsíti a kormány a szabályozást
Az 50 méternél nem mélyebb, kizárólag a talajvizet érintő háztartási kutak nem jelentenek veszélyt a vízkészletre és a környezetre, ezért felesleges a vízjogi engedélyezési eljárás

A jelenlegi szabályozás szerint nincs kivétel, kút csak hatósági engedély birtokában üzemeltethető törvényesen. Szintén lényeges változás, hogy

az újonnan létesített háztartási kutak bejelentésére vonatkozó kötelezettség is megszűnik abban az esetben, ha a kút vízvízkészlet-védelmi szempontból nem jelent kockázatot.

Mikor kell bejelenteni a háztartási célú kutat?

Fontos, hogy a háztartási kút kritériumainak megfelelő létesítmények üzemeltetéséhez semmilyen esetben sem lesz szükség vízjogi engedélyre.

A bejelentési kötelezettség ugyanakkor megmarad azoknál a kutaknál, amelyek a vízkészlet-védelmi szempontból kockázatos területeken működnek és csak akkor nem kell ennek eleget tenni, ha a terület besorolása kockázatmentes.

törvényjavaslat a vízkészletek védelme érdekében legkésőbb augusztus 31-ig kötelezi a kormányt, hogy gondoskodjon egy nyilvános vízkészlet-védelmi országtérkép elkészítéséről, amelyet a Hivatalos Értesítőben közzé kell tennie a térkép készítéséhez alkalmazott módszertan részleteivel együtt. Az országtérképet a vízkészletek változásai miatt hatévenként kell frissíteni.

 Az új, nyilvános országtérkép alapján dönthető el, hogy a háztartási kút létesítését vagy üzemeltetését be kell-e jelenteni a vízügyi hatóságnál,

vagy ettől az adminisztrációs tehertől is mentesül a tulajdonosa.

Jön az átalános kútamnesztia

A jelenlegi szabályok szerint tehát vízjogi engedéllyel üzemelhet minden kút az országban, ám ez az általános kötelezettség csak 1996 óta él. Éppen ezért a legtöbb kút nem rendelkezik engedéllyel, mivel 1996 előtt létesült. A kormány ezért 2023 végéig kútamnesztiát hirdetett, vagyis azok, akik bejelentik szabálytalanul létesített, vagy engedély nélkül, esetleg attól eltérően üzemeltetett kútjukat, mentesülnek a bírság alól.

A kútamnesztia célja elsősorban az lett volna, hogy kiderüljön, mennyi kút működik Magyarországon. A lehetőség ellenére kevesen tettek eleget kötelezettségüknek. Erre már nem is lesz sokáig szükség:

 
a törvényjavaslat szerint minden sekély, talajvizet érintő kút jogszerűen létesítettnek minősül 2024-től.

A mezőgazdasági öntözés is egyszerűbb lesz

Külön kitér a törvény a mezőgazdasági öntözési célból üzemeltetett kutakra. Mentesülnek a vízjogi engedélyezési eljárás alól azok a létesítmények, amelyek

  • mélysége nem éri el az 50 métert,
  • vagy az első vízzáró réteget,
  • vízkészlet-védelmi szempontból kockázatmentesek
  • és fel vannak szerelve digitális fogyasztásmérővel.

A bejelentési kötelezettség alól ugyanakkor a háztartási kutakkal ellentétben nem mentesülnek a gazdák, a kutakat be kell jelenteni a Nemzeti Földügyi Központnál.

(napi.hu)

hirdetés

Kormányablak hírek

A hírcsatorna nem található.

A Budapest rovat további hírei

A húsvéti ünnepek alatt is a megszokott rendben szállítja el a hulladékot a fővárosban az FKF Hulladékgazdálkodási Divízió – tájékoztatta a Budapesti Közművek szerdán az MTI-t.
A kormányt kérdezik a képviselők az Országgyűlés hétfőn záruló kéthetes ülésének utolsó napján.
Magyarország békéje és biztonsága csak az ország védelmi képességének megerősítésével garantálható – hangsúlyozta Kutnyánszky Zsolt védelempolitikáért, haderőfejlesztésért és védelmi iparért felelős...
Három év kényszerszünet után csütörtöktől vasárnapig ismét sor kerül a Balaton Szupermaratonra, amelyre 386 településről és 17 országból érkezett eddig nevezés.
Ősszel az AirAsia közvetlen légijáratot indít Bangkok és Budapest között, miután 2023-ban az egy évvel korábbi kétszeresére nőttek az idegenforgalmi adatok a két ország között – jelentette be...
Változtak a gépjárműadó befizetésének feltételei 2024-től.
A nemzeti ünnepre készül az ország – írta Kovács Zoltán, a Miniszterelnöki Kabinetiroda államtitkára, aki a Facebookon osztotta meg a legfontosabbakat az idei március 15-i programsorozatról. A...
Orbán Viktor miniszterelnök szerdán a Sándor-palotában felkereste Sulyok Tamás köztársasági elnököt – közölte az MTI-vel Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke.
Március 21-én Budapesten, a Pólus Center mellett felállított nagysátorban kezdi meg 30. országos jubileumi turnéját a Magyar Nemzeti Cirkusz; a tizenhét állomásos országjáráson többek között...
Idén egy hónapot nyernek a gépjármű üzembentartói, tulajdonosai: több mint ötmillió jármű után március 15-e helyett 2024-től elegendő április 15-ig befizetni az adót, melyről az idén mindenki...

A címlapról

A húsvéti ünnepek alatt is a megszokott rendben szállítja el a...
A kormányt kérdezik a képviselők az Országgyűlés hétfőn záruló...
Magyarország békéje és biztonsága csak az ország védelmi...
Három év kényszerszünet után csütörtöktől vasárnapig ismét sor kerül...
Ősszel az AirAsia közvetlen légijáratot indít Bangkok és Budapest...
Változtak a gépjárműadó befizetésének feltételei 2024-től.

Könyvajánló

Dr. Szántó Szilvia, a Budapesti Gazdasági Egyetem mentálhigiénés tanácsadója egy háromrészes regény után (Nárcisz-trilógia), idén elkészült a történethez tartozó terápiás könyvvel is, ami segít azoknak, akik a regény főszereplőjéhez hasonlóan átéltek érzelmi vagy más típusú bántalmazást.
„Az elmúlt 500 évben azok a nemzetek emelkedtek fel, amelyek a pénzt tőkévé alakították, feltaláltak és bevezettek új technológiákat, a társadalom széles rétegeinek adtak tudást, és teret adtak a tehetségek érvényesülésének” – többek között erre hívja fel a figyelmet legújabb kötetében Matolcsy György, majd hangsúlyozza: „A múlt sikerei azonban nem adnak pontos iránytűt, mert a történelem, benne a gazdaság törvényei döntő pontokon megváltoztak. Azokat érdemes követni, akik már a jövőből hozzák előre a működésüket, és már korunk gondolati forradalmára, ezen belül a fenntartható közgazdaság törvényeire építik működésüket.”
Megjelent a Pallas Athéné Könyvkiadó legújabb kiadványa.
A legnagyobb és legkomplexebb iparág az emberiség történetében.

Blogok, vélemények, olvasók írásai

A gyorsabb áthaladás ILLÚZIÓJÁNAK érdekében, kérjük fáradjanak az önkiszolgáló kasszákhoz!
Csütörtök este 6 óra, munka utáni bevásárlás, hatalmas sorok a kőbányai Sibrik Lidlben.
Átfógó, a teljes lakosságot célzó pénztárosképzést indítottak a kiskereskedelmi láncok Magyarországon.

Civil szervezetek, alapítványok, egyesületek hírei

Több mint 7 évtizeden át volt Kispest lakosa a jeles tanárember, Pataki Gyula.
A Milestone Intézet idén is tanulmányi ösztöndíjat hirdet különösen rászoruló és/vagy roma tehetségek számára.
A Pál Apostol Iskolásokért Alapítvány ( adószáma : 18154829-1-42) a 2021 évi SZJA 1 %-os adófelajánlások alapján 1,574,815 forint támogatást kapott folyó évben.


A hajhullás a 30-50 közötti férfiak 30%-át érinti, efelett az arány 50%-ra nő. Nem lehet csupán néhány kenc segítségével háborút viselni. Legyőzéséhez bizony műtétre van szükség, már amennyiben nem tudunk beletörődni a hajhullásba. Nézzük, mi történik a műtét során. (x)

A magyar szív örökre befogadta és intézményesítette a vajazó kést, mint univerzális eszközt, azonban a ház körüli teendőkre azért vannak ma már jobb, használhatóbb alternatívák.